Genomineerden eerste editie van De Onderscheiding bekend

Donderdag 20 november wordt voor de eerste keer De Onderscheiding uitgereikt. De Onderscheiding is een erkenning voor inspirerende initiatieven met een wezenlijke maatschappelijke impact. Organisaties die De Onderscheiding ontvangen krijgen van de deelnemende partners ondersteuning op het gebied van organisatie, samenwerking, fondsenwerving, communicatie of financiën. Bovendien krijgen zij een podium om een grotere bekendheid te genereren en hiermee nieuwe (financiële) partners aan zich te binden.

Genomineerden
De genomineerden zijn projecten die (mede) mogelijk zijn gemaakt met financiële steun van vermogensfondsen en zich onderscheiden door vernieuwing, ondernemerschap en lef.
Voor deze eerste Onderscheiding zijn maar liefst 44 initiatieven ingediend. Hieruit zijn zes projecten genomineerd, op basis van de criteria: de maatschappelijke impact, ondernemerschap, innovatie en inspiratie.

De genomineerden zijn:

• Buzinezzclub
Een trainingsprogramma voor jongeren met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt. Het aanbod van de Buzinezzclub bestaat uit workshops, coaching, stage en toegang tot een breed netwerk van ondernemers en professionals. Financiering vindt o.a. plaats via ‘Social Impact Bonds’, waarbij private partijen investeren en de overheid deze terugbetaalt uit de behaalde besparing (‘no cure, no pay’).

• Move
Stichting Move verbindt studenten en jeugd uit aandachtswijken en stimuleert hen om een bijdrage te leveren aan hun eigen buurt. Studenten en kinderen leren elkaars leefwereld kennen en krijgen zelf het eigenaarschap en de verantwoordelijkheid over het bedenken en uitvoeren van een kortlopend project (bijv. creëren van een veilige route naar school toe). De werkwijze van Stichting Move is snel en concreet en wordt geassocieerd met het wat ‘stoerdere’ sociaal ondernemerschap.

• Plastic Soup Foundation
Veel cosmetica, maar ook tandpasta voor kinderen, bevatten microplastics die via ons afvalwater grote ecologische schade aanbrengen. Beat the Microbead is een programma om deze microplastics uit te bannen. Het programma bestaat uit een campagne met een site en een app waarmee je producten kan scannen en kan zien of ze microplastics bevatten, en een actieve lobby die moet leiden tot strikte wetgeving omtrent dit thema.

• Prokkel
Stichting Prokkel organiseert prikkelende ontmoetingen tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. “Prokkels” worden georganiseerd voor individuen, maar ook voor bedrijven, buurten, (zorg)instellingen, woningcorporaties, fondsen, etc. Door lokale organisatie van activiteiten wordt een hefboom gecreëerd op de financiële inleg vanuit de stichting.

• StadsdorpZuid
Ouderen hebben behoefte aan betrouwbare en betaalbare dienstverleners, meer persoonlijke thuiszorg en onderlinge hulp. Stadsdorp Zuid vervult deze behoefte door een coöperatief buurtsysteem waarin alle behoeftes van ouderen worden voorzien. Leden betalen een bijdrage en door samenwerking is betrouwbare dienstverlening, op maat en tegen lage kosten mogelijk

• Vier het leven
Stichting Vier het Leven organiseert film-, theater- en concertbezoeken voor ouderen die veelal sociaal geïsoleerd zijn. De ouderen worden van deur tot deur begeleid en genieten van een arrangement waarbij alles is geregeld. Het online matching systeem zorgt ervoor dat ouderen worden gekoppeld aan vrijwilligers in de buurt.

Uitreiking
Op 20 november maakt de jury, onder leiding van Marjan Oudeman, de winnaars bekend. De feestelijke uitreiking vindt plaats na de FIN-vergadering in het DeLaMar Theater te Amsterdam en start om 14.00 uur (13.30 uur ontvangst).

Initiatiefnemers
De Onderscheiding is een initiatief van Wealth Management Partners, FIN – Vereniging van Fondsen in Nederland, en Roland Berger Strategy Consultants.

De initiatiefnemers streven ernaar vermogensfondsen aan te moedigen om een (groter) deel van hun vermogen te investeren in ondernemende maatschappelijke initiatieven die het verschil maken. Deze projecten krijgen met De Onderscheiding meer zichtbaarheid binnen de filantropische sector en worden zo een inspirerend voorbeeld voor allen.

01 01 70
20 NOVEMBER
DeLaMar Theater
AMSTERDAM
2014

MEER ACTUEEL